Konferencje dietetyków na targach NutraFood Poland!

Dołącz do premierowych konferencji na NutraFood Poland 2025! Eksperci z zakresu dietetyki poruszą ważne tematy personalizacji żywienia, skutecznej suplementacji oraz wpływu składników bioaktywnych na zdrowie. Poznaj najnowsze badania, zdobądź praktyczną wiedzę i odkryj nowoczesne podejście do dietetyki i żywności funkcjonalnej. Sprawdź harmonogram prelekcji i zarejestruj się na targi NutraFood Poland już dziś!

Personalizacja żywienia i suplementacji na NutraFood Poland! Razem z Dietetyk XXI Wieku

Czy każda dieta i suplementacja powinny być dopasowane do indywidualnych potrzeb? Zdecydowanie tak!

Jednym z kluczowych tematów tegorocznych targów NutraFood Poland będzie personalizacja żywienia i suplementacji – temat, który budzi coraz większe zainteresowanie zarówno wśród dietetyków, jak i producentów suplementów. Razem z naszym partnerem merytorycznym – Dietetyk XXI Wieku zapraszamy na wykład, który pokaże, jak skutecznie dostosować strategię żywieniową i suplementacyjną do konkretnej osoby.

Jak suplementy i składniki żywności mogą wspierać zdrowie mózgu?

Drugie wystąpienie poprowadzi dr hab. Sylwia Naliwajko – dietetyk kliniczny, naukowiec, adiunkt w Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, założycielka i Prezes start-upu NutriDesign Lab. Wykład łączy naukowe podstawy z praktycznymi rekomendacjami. W trakcie wystąpienia zostaną omówione mechanizmy rozwoju zmian neurozwyrodnieniowych, w tym stres oksydacyjny, stan zapalny organizmu, czy metabolizm glukozy. Zostanie wyjaśnione, jakie znaczenie dla zdrowia mózgu ma mikrobiota jelitowa. Znając podstawy patofizjologicznych zmian, dowiemy się, jakie składniki żywności, m.in. błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe, flawonoidy, oraz jakie mechanizmy działania są kluczowe dla utrzymania prawidłowych funkcji poznawczych. Omówione zostanie znaczenie diety MIND i keto oraz suplementacji w zapobieganiu powstawania, oraz ograniczeniu postępu zmian prowadzących do demencji

Harmonogram konferencji

Konferencje dietetyków 10 kwietnia HALA 3

10:30 – 12:30

Personalizacja żywienia i suplementacji – jak dostosować podejście do indywidualnych potrzeb? Skuteczność, zastosowanie i praktyczne aspekty suplementacji ashwagandhy

12:30 – 13:30

Jak suplementy i składniki żywności mogą wspierać zdrowie mózgu: profilaktyka i wsparcie terapii chorób neurodegeneracyjnych