xKRSiO logo 400x147.jpg.pagespeed.ic .dMO75oLl8v

Zaprasza na panel
Jakość i bezpieczeństwo suplementów diety
18 kwietnia 2023 r. w godz. 12:00-17:00

 

W programie:

Krajowa Rada Suplementów i Odżywek oraz czołowi polscy eksperci z dziedziny suplementacji, żywności, dietetyki i prawa będą do dyspozycji. Przyświeca nam ten sam cel – bezpieczeństwo oraz najwyższa jakość produktów, ponieważ dobro konsumentów i edukacja w obszarze racjonalnej suplementacji są dla nas priorytetem.

HALA 2

Otwarcie strefy NutraFood – debata

12.00 – 13.30 Wyzwania rynku suplementów diety. Jakość i bezpieczeństwo – Moderator: dr Joanna Uchańska, Chałas i Wspólnicy, KRSiO; Uczestnicy: Bartosz Demianiuk, KRSIO; dr Andrzej Balicki, DLA Piper; prof. dr hab. Dorota Zielińska, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW; dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. NIZP-PHZ, Zakład Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności NIZP PZH-PIB; Marta Tomińska, GBA Polska Sp. z o.o.; prof. Iwona Wawer.

Konferencja ekspercka KRSiO

Prowadzący: dr Joanna Uchańska (KRSiO, Chałas i Wspólnicy), Bartosz Demianiuk (KRSiO)

14:00-14:15 Współpraca branży suplementów z jednostkami naukowymi w zakresie badań/projektów B+R etc. z perspektywy bezpieczeństwa i jakości
– dr Karolina Rudnicka, Katedra Immunologii i Biologii Infekcyjnej UŁ

14:15-14:30 Bezpieczeństwo innowacyjnych składników suplementów diety – Grażyna Osęka, Foodie Sp. z o. o. sp.k.

14:30-14:45 Znaczenie stosowania suplementów w sporcie wyczynowym i rekreacyjnym – dr hab. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, Zakład Dietetyki Sportowej AWF

14:45-15:00 Stabilność witaminy K2mk7 w obliczu wymagających formulacji zawierających wapń i magnez – rozwiązania pozwalające osiągnąć założone oświadczenia w okresie przydatności produktu
– Damian Błażejewski, Kappa Bioscience Europe GmbH

15:00-15:15 Znak jakości i bezpieczeństwa suplementów diety – projekt regulacji na tle innych systemów – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Centrum Prawa Żywnościowego

15:15-15:30 Badania kliniczne suplementów diety– dr Justyna Nowak, Kancelaria KRK

15:30-15:45 Kwestie związane z bezpieczeństwem i jakością w umowach z łańcucha produkcji i dystrybucji suplementów diety– Jolanta Dąbrowicz, DLA Piper

15:45-16:00 Reklama środków spożywczych, w tym suplementów diety w Internecie, m.in. w mediach społecznościowych, jak konstruować przekaz, żeby nie narażać się na sankcje, jak komunikować o bezpieczeństwie produktów – mec. Magdalena Wawrzyniak, Kancelaria Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni

16:00-17:00 Warsztaty „Kawa z ekspertem”

Nasi Wystawcy