News

19 12.2019

Dojrzały konsument… wyzwanie czy szansa?

2020-02-19T16:08:04+01:0019.12.2019|

Populacja ludzi starszych zwiększa się zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. Stanowi to wyzwanie i szansę dla przemysłu spożywczego. Ludzie starsi są bardziej narażeni na ryzyko niezbilansowania diety i niedożywienia ze względu na zachodzące z wiekiem zmiany fizjologiczne. Dowodzi to, że zapotrzebowanie na produkty skierowane do seniorów  będzie [...]

9 12.2019

Nutraceutyki – moda czy potrzeba?

2020-02-19T16:02:04+01:009.12.2019|

Rynek nutraceutyków rozwija się bardzo dynamicznie. Obecnie segment żywności funkcjonalnej i nutraceutyków należy do najdynamiczniej rozwijających się działów przemysłu spożywczego. Roczną wielkość sprzedaży liczy się już nie w milionach, lecz w miliardach dolarów. Nutraceutyki, to składniki biologicznie aktywne, które mogą występować w żywności funkcjonalnej lub oddzielnie, i wywierają udokumentowany i [...]